четверг, 27 октября 2011 г.

Вода, з якою ми постійно контактуємо

Вода - найбільш звична речовина в світі. І в той же час вода володіє дивовижними властивостями, з яких ніхто не дивується. Адже чим може нас здивувати вода... Наводимо декілька дивовижних фактів про воду, плюс оригінальні фото, які переконують в тому, що вода є найнезвичайнішою речовиною на Землі.

Приблизно 86 відсотків водяної пари поступає в атмосферу в результаті випаровування води з поверхонь морів і океанів, 14 відсотків - випаровується з суші.



Хоча всі речовини розширюються при нагріванні і стискаються при охолоджуванні, з водою все йде навпаки - при переході в кристалічну форму, лід, вода замість того, щоб стискатися, розширюється. Це можна перевірити дуже просто - налити в звичайну скляну пляшку до верху води і заморозити. Пляшка лопне... Взагалі-то це факти з шкільного курсу фізики, проте, багато хто вже забув це, і рахують розширення льоду звичайним явищем. Подумайте, якби все було навпаки, лід би був важчий за рідку воду, і тонув би. В результаті водоймища промерзали б до дна, і ніякого білкового життя не виникло б.


Морська вода замерзає при температурі 1,91°c.
У трубах вода може замерзнути навіть при температурі +20 С. Це пояснюється наявністю у воді молекул метану.
Вода відбиває близько 5% сонячних променів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий